En grøn jul

Julen er en festtid og det skal nydes. Men der er meget, der kan gøres for at undgå for meget spild til gavn for klimaet og miljøet. Få inspiration her.

Overordnede retningslinjer

Her er nogle overordnede retningslinjer, som man kan tænke over både i december og resten af året, når man køber mad og ting:

1. Køb kvalitet

- Køb produkter, der kan holde, og som kan repareres.

2. Lad tingene gå videre

- Del, giv, byt, lån, køb brugt, og brug lejeordninger.

3. Brug igen og igen

- Brug produkter og emballager, der kan bruges mange gange, og brug dine gamle ting på nye måder.

4. Køb noget, der aldrig bliver til affald

- Gå efter oplevelser, og køb spil, musik og film som downloads.

5. Spild mindst muligt

- Køb kun det, du har brug for, undgå madspild, brug e-boks, og sig nej tak til trykte reklamer.

6. Undgå skadelige stoffer

- Køb produkter, der er mærket med Svanen eller Blomsten - og undgå produkter, der belaster miljøet
.

Og her kommer nogle mere specifikke råd:

Affald

Du kan bl.a. gøre julen grøn ved at sortere affaldet fra gaveudpakningen med det samme - så er du godt hjulpet på vej, når du kommer på genbrugspladsen. Sådan sorterer du det typiske juleaffald:

• Rent og tørt pap skal i Pap-containeren

• Gavepapir, gavebånd, plast og flamingo skal i Småt brændbart

• Juletræer skal til Haveaffald

Juletræet

Når julen er overstået, og juletræet skal ud af stuen, kan du evt. flise det og bruge det i din have. Du kan også bruge de enkelte grangrene til afdækning af roser og andre sarte planter i haven. Har du ikke mulighed for det, kan du tage træet medpå genbrugspladsen. Her køres det på komposteringsanlægget, hvor det bliver omsat til næringsrig kompostjord.

Du kan i øvrigt også gøre træet mere grønt, ved at købe et økologisk dyrket træ. Så sparer du naturen for de mange sprøjtegifte, der benyttes ved dyrkning af almindelige juletræer.

Julegaver og pakkeleg

Køb dine julegaver og gaver til pakkeleg i genbrugsbutikker. På den måde giver du produktet et nyt liv og sparer på ressourcerne. Ofte støtter du dermed et godt formål. Du kan også være heldig at finde tøj og ting på nettet, som næsten ikke er brugt, via portaler med køb, salg og bytte. Fx dba.dk, guloggratis.dk eller trendsales.dk.

Andre bud på miljøvenlige gaver er gavekort til biografen, koncert, teatret, massage, børnepasning, en god middag eller bilvask. Klippekort til græsslåning eller cykelreparation vil nok også falde i god jord hos modtageren. Endelig kan du også forære elspareskinner, elsparepærer eller genopladelige batterier + lader.

Gaveindpakning

Gavepapir fremstilles med stort forbrug af vand, energi, træ og kemikalier. Brug derfor genbrugspapir som brunt papir, aviser eller flotte udrevne magasinsider. Undgå helst gavepapir med metallic/lak. Brug bånd af naturmaterialer, f.eks. stof, bast eller tykt garn, som sammen med avispapir giver et nostalgisk look. ”Til og fra”-kortene kan du lave af paprester og dekorere med juletegninger eller julemotiver fra blade og reklamer.

Gaverne kan også gives i en mulepose, lærredspose eller flotte papirsposer, som modtageren bagefter kan bruge til indkøb eller andre ting.

Når gaverne er pakket ud, er det vigtigt at sortere gavepapir, bølgepap og andet emballage til genbrug. Så fylder det heller ikke i din beholder til dagrenovation.

Julepynt og borddækning

Pynt med naturligt julepynt i stedet for glaskugler og lyskæder. Flet fx en julestjerne af bark, pynt appelsiner med nelliker og hæng dem op eller lav pynt af genbrugsmaterialer eller ting fra naturen.

Og husk så i øvrigt at gemme julepynten, så du kan genbruge den til næste år. Det sparer miljøet for store mængder affald og materialeforbrug.

Til borddækningen og oppyntningen af julebordet kan man bruge miljørigtige servietter og lys.

Af: Anna Voss

print
Tagget , ,