• Denne begivenhed er allerede afholdt.

Graverkursus Helsingør Stift

maj 12 @ 9:45 - 15:00

Kursusdag Helsingør Stift

Bæredygtighed på kirkegården

Hvad: Velkommen til en spændende kursusdag med fokus på bæredygtighed på kirkegården. Vi vil, igennem flere oplæg, inspirere til at opnå en mere bæredygtig drift af kirkegården med fokus på en øget biodiversitet og brug af ressourcer. Derudover vil deltagere blive introduceret til Grøn Kirkegård tjeklisten samt få en rundvisning på Helsingør Kirkegård.

Hvem: Målgruppen er kirkegårdsledere, gartnere, gravere og gravermedhjælpere, samt kirkeværger eller andre som fx menighedsrådsmedlemmer med ansvar for kirkegården. (Det prioriteres at der er repræsentanter fra så mange sogne som muligt, derfor kan det blive nødvendigt at begrænse antallet af tilmeldte pr. sogn til 2 eller 3 deltagere.)

Hvornår: Kursusdagen foregår i Laxmandssalen, Hestemøllestræde 3B, 3000 Helsingør og på Helsingør Kirkegård, Møllebakken 5, 3000 Helsingør d. 12. maj 2022 kl. 9.45-15.00.

Pris: Kursuset er gratis og tilmelding sker ved at skrive til gronkirke@gronkirke.dk senest 29. april.

Program for kursusdagen

Kl. 09.45            Kaffe og rundstykker

Kl. 10.00            Velkomst og præsentation af kursusdeltagerne

Kl. 10.10            Præsentation af Grøn Kirke og introduktion til Grøn Kirkegård tjeklisten

Kl. 10.30            Oplæg 1: Mere plads til vilde dyr og rig natur på kirkegårdene

Biodiversitet er det mylder af liv, som findes overalt på kloden, i form af dyr, planter, svampe, bakterier og alt                              levende, men hvordan finder vi plads til det på kirkegården? Vi kigger på de praktiske muligheder for at                                      understøtte biodiversiteten på kirkegårdene.

Kl. 11.00            Tid med Grøn Kirkegård tjeklisten i grupper

Kl. 11.10            Oplæg 2: cirkulær kirkegård, fx selvforsyning m. stauder og egen kompost

Hvordan kan vi inddrage klimahensyn og bæredygtighed i forhold til vedligeholdelse, renovering og daglig                                 drift af kirkegårdene? Praktisk gennemgang af hvor vi kan forbruge mindre, genbruge og genanvende                                        ressourcerne så meget som muligt.

Kl. 11.40            Plenumsnak og vidensdeling

Kl. 12.00            Frokost

Kl. 12.45            Kirkegårdsvandring, Helsingør Kirkegård

Kl. 14.00            Kaffe og Kage

Kl. 14.15            Oplæg 3: brug af naturen på kirkegården som rum for både refleksion og rekreation

Inspirationsoplæg om muligheder for at styrke kirkegårdens værdi i forhold til naturindhold og landskabet,                                  den omkringliggende by, til historien og kulturarven. Og perspektiveret i forhold til forskellige brugergruppers                             behov for aktiviteter, sorgbearbejdning og fordybelse.

Kl. 14.45            Opsamling på indtryk og introduktion til ERFA-grupper

Kl. 15.00            Tak for i dag