• Denne begivenhed er allerede afholdt.

Graverkursus Lolland-Falster

juni 7 @ 9:45 - 15:00

Kursusdag Lolland Falster Stift

Bæredygtighed på kirkegården

Hvad: Velkommen til en spændende kursusdag med fokus på bæredygtighed på kirkegården. Vi vil, igennem flere oplæg, inspirere til at opnå en mere bæredygtig drift af kirkegården med fokus på en øget biodiversitet og brug af ressourcer. Derudover vil deltagere blive introduceret til Grøn Kirkegård tjeklisten samt få en rundvisning på Sandby Kirkegård.

Hvem: Målgruppen er kirkegårdsledere, gartnere, gravere og gravermedhjælpere, samt kirkeværger eller menighedsrådsmedlemmer med ansvar for kirkegården. (Det prioriteres at der er repræsentanter fra så mange sogne som muligt, derfor kan det blive nødvendigt at begrænse antallet af tilmeldte pr. sogn til 2 eller 3 deltagere.)

Hvornår: Kursusdagen foregår i Stormarkskirken, Ringvejen 64, 4900 Nakskov og på Sandby Kirkegård, Bagerstræde 1, 4912 Harpelunde d. 7. juni 2022 kl. 9.45-15.00.

Pris: Kursusdagen er gratis og tilmelding sker ved at skrive til gronkirke@gronkirke.dk senest 16. maj.

Program for kursusdagen

Kl. 09.45            Kaffe og rundstykker

Kl. 10.00            Velkomst og præsentation af kursusdeltagerne

Kl. 10.10            Præsentation af Grøn Kirke og introduktion til Grøn Kirkegård tjeklisten

Kl. 10.30            Oplæg 1: Mere plads til vilde dyr og rig natur på kirkegårdene

Biodiversitet er det mylder af liv, som findes overalt på kloden, i form af dyr, planter, svampe, bakterier og alt                              levende, men hvordan finder vi plads til det på kirkegården? Vi kigger på de praktiske muligheder for at                                      understøtte biodiversiteten på kirkegårdene.

Kl. 11.00            Tid med Grøn Kirkegård tjeklisten i grupper

Kl. 11.10            Oplæg 2: cirkulær kirkegård, fx selvforsyning m. stauder og egen kompost

Hvordan kan vi inddrage klimahensyn og bæredygtighed i forhold til vedligeholdelse, renovering og daglig                                 drift af kirkegårdene? Praktisk gennemgang af hvor vi kan forbruge mindre, genbruge og genanvende                                       ressourcerne så meget som muligt.

Kl. 11.40            Plenumsnak og vidensdeling

Kl. 12.00            Frokost

Kl. 12.45            Oplæg 3: brug af naturen på kirkegården som rum for både refleksion og rekreation

Inspirationsoplæg om muligheder for at styrke kirkegårdens værdi i forhold til naturindhold og landskabet,                                   den omkringliggende by, til historien og kulturarven. Og perspektiveret i forhold til forskellige brugergruppers                             behov for aktiviteter, sorgbearbejdning og fordybelse.

Kl. 13.15            Afgang mod Sandby Kirkegård

Kl. 13.45            Start på kirkegårdsvandring på Sandby Kirkegård