Grøn & Ung

Grøn og Ung fokuserer på den optagethed af klima og miljø, som fylder meget blandt den yngre generation. Hvordan kan kirken komme denne optagethed i møde – og hvordan bringer den sig selv på banen som medspiller i overvejelse om ansvar, forandring og håb for fremtiden? 

Vi har med Grøn og Ung undersøgt forskellige måder at bringe kirken i spil som aktuel aktør for unge og klima. Målgruppen for Grøn og Ung har været unge i alderen 16-23 men også unge voksne i alderen 24-32. Ud af projektet er kommet alt fra et tværfagligt undervisningsmateriale for gymnasier/kirker til en workshop, der får unge til at reflektere over natur, ansvar og velsignelse – ligesom også retrotirsdage med upcycling af genbrugstøj og teaterforestilling om fremtiden og klimaet også er noget, som er udsprunget af Grøn og Ung projektet.

Grøn og Ung har været et specifikt projekt, som har kørt i perioden 2021-22 i samarbejde mellem Grøn Kirke, Kirkefondet og Folkekirkens Nødhjælp. Vi har samlet alle materialer og erfaringer fra projektet her nedenfor. Det kan sagtens bruges i mange andre sammenhænge udenfor dette projekt. Så du inviteres til at læse, bruge, plukke og lade dig inspirere. Vi ligger desuden ny inspiration ind løbende til arbejdet med unge i kirkerne omkring temaer som klima, miljø, natur, bæredygtighed og skaberværk. 


RAPPORT
I denne rapport kan du læse om 8 vidt forskellige grønne samskabelsesprojekter, som på hver deres måde er målrettet unge. Fra et gymnasieforløb baseret på innovation og religion, som fører til nye grønne tiltag for den lokale kirke, til samskabelse omkring symaskiner og det lokale teater. Desuden er der teoretiske overvejelser om målgrupper og samskabelse, ligesom vi har analyseret succeser, fiaskoer og ændringer i processen undervejs. 


MATERIALER

MATERIALE TIL SAMARBEJDE MELLEM KIRKE OG GYMANSIE
I dette materiale vil vi gerne invitere eleverne ind i et rum, hvor det rationelle og det etiske mødes som to sider af sammen sag, i en overvejelse om hvordan det etiske kalder på eller fordrer det rationelle og det rationelle kan blive konkretiseret etik i forbindelse med at grønne kirken. Målet har været at skabe et materiale, som kan bruges som et tværfagligt undervisningsforløb i gymnasiet, hvor en eller flere lokale kirker stiller sig til rådighed som ”case”. Det har været afviklet som tværfaglig forløb i religion og biologi med forholdsvis få timer til rådighed. 

Workshop om natur og velsignelse
Kom med ud i det grønne og lad os blive mindet om vores relation til og ansvar for naturen! Denne workshop blev afholdt på ungdommens folkemøde som en del af projekt Grøn og Ung, men den kan sagtens bruges i mange andre sammenhænge - fx sammen med konfirmander, i skolesamarbjede, med spejderne eller andre ungdomsgrupper. Workshoppen handler om at komme ud og mærke naturen, samt at sætte ord på relation til naturen igennem forskellig øvelser - bl.a. ved at lære at velsigne. 

PROJEKT OM MADSPILD
Dette projekt er for 5-6 klasser. 
I dette projekt 
bliver eleverne klogere på sammenhængen mellem hverdagens madspild og globale temaer som klima, miljø og andet. Sammenspil mellem fagene kristendomskundskab og natur/teknologi 


HOW TO: DO IT YOURSELF 
Herunder finder du inspiration til kreative genbrugs- og upcycling projekter for unge

STOFSERVIETTER
Omtanke for miljøet kan starte i det små. Her finder du en guide til, hvad du skal bruge, og hvordan du syr din egen genanvendelige serviet. Den kan laves af alt slags stof, som har evnen til at suge vand. Brug eventuelt et gammelt dynebetræk eller hørdug, som har fået huller eller pletter på. Der er også en bibeltekst, der kan bruges, hvis du vil koble en andagt til aktiviteten. 

BØLLEHAT
gamle lagner, håndklæder eller duge kan få nyt liv på dit hoved! Her kan du finde en guide til, hvad du skal bruge, og hvordan du syr din egen bøllehat. Du kan bruge alt slags stof, som med fordel købes i genbrug.
Der er også en bibeltekst, der kan bruges, hvis du vil koble en andagt til aktiviteten.

FRA T-SHIRT TIL TOP
Den gamle t-shirt kan få nyt liv som sommertop. Hvis du har en t-shirt, der fx har fået skjolder under armene, så behøver du ikke skaffe dig af med den. Du kan lave den til en top. Her er en guide til, hvad du skal bruge, og hvordan du syr din t-shirt om til en top. Dette kan gøres på omkring 30-40min.  Der er også en bibeltekst, der kan bruges, hvis du vil koble en andagt til aktiviteten.