Grøn jul

Julen er traditionernes tid, og juletræ, gaver, god mad, hjemmebag og hygge hører julen til. Her er inspiration til, hvordan klima- og miljø kan tænkes ind i julens traditioner, så julen.

Julemaden og julesmåkagerne

Køb kun det, der er brug for, så der bliver mindst muligt madspild. Brug madresterne i dagene efter julefrokosten eller juleaften. Køb økologiske madvarer, så kloden bliver belastet mindre end ved konventionelle varer.

Bag julesmåkagerne på svanemærket bagepapir, som er fremstillet miljøvenligt og ikke er tilsat flourstoffer. Flourstoffer er svære for naturen at nedbryde - og i øvrigt sundhedsskadelige.


Juletræet

Vælg et økologisk juletræ, for det er produceret med miljøvenlige metoder uden brug af pesticider. Du kan også købe et juletræ i en potte, så det kan plantes ud i haven efter jul eller stå ude på altanen til næste år. På den måde kan juletræet følge familien over flere juleaftener.

Gaver

Når du laver din ønskeliste, og når du vil glæde familie og venner med en julegave, er der mange måder at mindske belastningen af kloden. Tænk i genbrug og find noget fra dine egne skaber og skuffer eller køb gaven i en genbrugsbutik. Du kan også reparere eller redesigne aflagte ting eller tøj, så det får nyt liv. En anden mulighed er at lave hjemmelavede gaver, som der er lagt sjæl i. Skal du ud og købe nyt, så tænk i kvalitet og køb produkter, der holder længe og kan repareres. Du kan også give gavekort til oplevelser - oplevelser bliver aldrig til affald!

Når gaverne skal pakkes ind, kan du bruge genbrugsgavepapir eller sider fra aflagte aviser og magasiner, der kan blive til dekorativ indpakning

Hygge

I december tænder vi ekstra mange stearinlys – kalenderlyset brænder hver dag og adventskransen tændes om søndagen. De klassiske stearinlys belaster klimaet blandt andet ved at udlede CO2. Brug i stedet elektriske lys, vegetabilske lys, soyalys eller som minimum svanemærkede stearinlys. Ved køb af soyalys eller palmeolielys er det vigtigt, at de er certificerede med enten RTRS eller RSPO mærkning, så produktionen er bæredygtig. Når du undgår de klassiske stearinlys passer du bedre på klimaet – også indeklimaet!

Decembers mange serveringer er ofte ledsaget af juleservietter, der skaber ekstra hygge omkring maden eller æbleskiverne. Køb svanemærkede servietter, som er fremstillet af genbrugt papir eller træ fra bæredygtigt skovbrug.

Hav en dejlig grøn juletid!

Credit: Per Leth

print

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0