Elvarme Sognehus / Graverfacilitet

ELVARME I SOGNEHUS / GRAVERFACILITET

Elvarme

Et stort antal graverfaciliteter, konfirmandstuer og mindre sognehuse er opvarmet med el. Dette kan være en udmærket løsning til nogle bygninger. I andre bygninger kan det imidlertid være fordelagtigt at installere varmepumpe eller eventuelt blive tilkoblet fjernvarme, hvis det er en mulighed.

Elvarme – velegnet til små rum i små bygninger

Elvarme er dyr i drift og bør kun anvendes i konstant opvarmede bygninger, hvis der ikke er andre oplagte muligheder.

Mange graverfaciliteter er opvarmet med elvarme. Hvis der er tale om små, adskilte rum er elvarme ofte den eneste fornuftige løsning. Hvis der derimod er tale om større rum eller flere små rum, som står i åben forbindelse med hinanden, så bør det overvejes at installere en luft-luft varmepumpe i stedet.

En del konfirmandstuer og mindre sognehuse er monteret med elvarme, men er ikke konstant opvarmede. Hvis der holdes en vis grundtemperatur i bygningen, kan det ofte være en fordel at installere en luft-luft varmepumpe i kombination med det eksisterende elvarmeanlæg. Varmepumpen kan klare den daglige opvarmning og kan sandsynligvis også klare opvarmningen forinden en aktivitet i bygningen. Under aktiviteten kan varmepumpen slukkes, hvis støjen fra den er generende og elradiatorerne bruges til at vedligeholde temperaturen indtil mødet er slut.

Økonomi

Elvarme koster som udgangspunkt ca. 2,10 kr. pr. kWh. Der kan være forskellige fradragsmuligheder for moms og elafgift. Nettoprisen for elvarme i graverfaciliteter er således typisk omkring 1,50 kr. pr kWh.
Til sammenligning koster varme produceret med en luft-luft varmepumpe i størrelsesordenen 40 – 50 øre pr. kWh.

Eksempel

Hvis en graverfacilitet har et samlet elvarmeforbrug på 3.000 kWh årligt, hvor 2.500 kWh fremover kan dækkes af en varmepumpe (de sidste 500 kWh bruges på et lille offentligt toilet med egen indgang), kan der spares i størrelsesordenen 2.750 kr. årligt. Med en investering på ca. 16.000 kr. bliver tilbagebetalingstiden under 6 år.

I små rum i små bygninger, som f.eks. offentlige toiletter, kan det være en udmærket løsning med elvarme, da det kan blive for dyrt at etablere anden form for varme.

Elvarme