SKABELSESTID 2016 – fokus natur og vand

Fokus på natur

I 2016 sætter vi fokus på naturen og hvordan vi ser den og bruger den i kirkerne. Naturen kan vække taknemlighed og nærmest beruselse, når vi oplever dens storhed, ødselhed, frugtbarhed. Forårets tidlige løgvækster, forsommerens eksplosive vækst, overraskelsen, når bøgetræerne og -hækkene pludselig står helt lysegrønne. Glæden, når man høster de første radiser og andre af jordens gaver henover sommeren. Glæden, overraskelsen, overvældetheden og taknemmeligheden kan føre til omsorg for skaberværket. Et ønske om at passe på naturen og at også fremtidige generationer får glæde af den.

Både i kirken og derhjemme tager vi naturen med ind i f.eks. buketter og potteplanter. Vi tager naturen ind, nyder dens skønhed og nyttige evner, vi pynter med den og henviser på den måde til den. Vi afspejler skabelsen udenfor og henviser måske også dermed til Skaberen. Derfor vil vi opfordre i denne skabelsesperiode til at overveje, hvordan vi som kirke bruger naturen i kirken. Hvad fortæller vi med den måde vi pynter? Det kan gøres på forskellige måder, og her lidt følger inspiration.

Download materialet for 2016

vandhane pixabay
Vand - og klimaretfærdighed

De globale klimaændringer og mange miljø- og naturproblemer hænger stærkt sammen med vores forbrug og adfærd i de rige dele af verden gennem mange år. Direkte eller indirekte leder disse problemer til udnyttelse, uretfærdighed og ulige relationer både i forhold til Gud og i forhold til andre mennesker og medskabninger. Det er ikke nemt at rumme, hvor global verden er og hvor stor påvirkning vores hverdagsforbrug af rejser, madvarer, tøj, IT, dingenoter har på mennesker, dyr og planter på den anden side af kloden. Men ikke desto mindre, er det den virkelighed som vi lever og kirken kan være med til at sætte ord på problemerne, dilemmaerne og pege på håb, ansvar og handlemuligheder.

Overvej at sætte fokus på klimaretfærdighed ved at holde en gudstjeneste med fokus på klimaretfærdighed og vand. Vand er livsvigtigt for alle arter, men mange steder i verden lider mennesker, dyr og planter under både for meget vand (oversvømmelser) og for lidt vand (tørke). Vand er et tema i bibelen og ikke mindst dåben.

Foto: Bo Nygaard

Alterbordet

I skabelsestiden kan det give mening at overveje vores forhold til naturen og hvordan vi bruger den, f.eks. på alterbordet, som jo pyntes med blomster og planter hver uge.

Blomsterne minder os om naturen og om deres skaber. Hvor kommer blomsterne fra? Hvordan er de dyrket? Hvor langt er de blevet transporteret? Hvilke bekæmpelsesmidler er der blevet brugt ved dyrkningen? Undersøg om I selv kan dyrke og arrangere blomsterne. Eller spørg hos jeres lokale blomsterhandler om de vil tænke det bæredygtige aspekt med – og skaffe økologiske blomster, lokale, hjemmehørende arter osv.


Få inspiration til et bæredygtigt alterbord her


Inspiration - aktiviteter med vand

Pynt med vand
Vand er også natur og man kan sagtens pynte op med vand. Sæt et hjerte af is på alterbordet som et symbol på polerne, der smelter. Stil mange små flasker med forskellige mængder vand – og måske også forskellige typer (rent, grumset, forurenet osv) på alteret. Vand med fisk i. Og blomster. Fyld evt. reagensglassene på kirkebænkene op med vand.

Gudstjeneste om vand
I 2015 holdt man en gudstjeneste i Skeby Kirke om vand. Se billeder og få inspiration her

Få inspiration i Miljøskaber-materialet om Noa og dåb: www.spejdernet.dk/miljoeskaber side 17 og https://spejdernet.dk/aktivitet/gennem-vandet-sikkert-i-havn.

Se mere om Miljøskaber og aktivitetsforslag her

Pas på vandet: skift engangskludene ud med miljørigtige klude.
De klassiske pastelfarvede engangsklude indeholder 20% polypropylene - en plastiktype, som afgivet mikroplastik ved brug of vask. Mikroplastikken hvirvler rundt og kan havne i kroppen, det omgivende miljø og vandet.

Få gode råd til at undgå at sprede mikroplast

KLUMMER, TIPS OG IDEER 2016
Pynt til høstgudstjenesten
De fleste af os ’høster’ alt, hvad vi har brug for i supermarkedet. Her er alle mulige varer tilgængelige for[...]
Vandgudstjeneste
I 2015 holdt Gershøj Kirke en gudstjeneste om vand. Her pyntede man op med vand og prædikenen handlede også om[...]
Æblerne spiller med på håbets melodi
Der findes smukke vers om æbler og æbler minder os om glæde ved at være til. Æblerne spiller med på[...]
Guide: Høst naturen
Foto: Kamilla JakobsenTemaet for Skabelsestiden 2016 er “Naturen”. I den anledning har vi lavet en lille guide til dig, der[...]
Vores problematiske forhold til naturen
Naturen er Skaberens aftryk og giver anledning til forundring og mod til at finde og fremelske det sande, det skønne[...]
Meditation med Kristuskransens grønne perle
Vi har et ansvar for at gøre noget i lyset af de klimaforandringer, der truer verden. Særligt de fattigste områder[...]
At f*cke med grundvandet
”Skal du fucke med mit grundvand, Claes”? Genial kampagnevideo fra Elretur, som mange har set. Der bliver fucket med grundvandet[...]
Aktivitet: Naturtryk
Lav brevpapir, bordkort, fødselsdagskort, postkort, fyrfadsstager, bordskånere eller noget helt syvende med naturtryk. Materialer: - Gå i gemmerne og find[...]
Aktivitet: Lyt til naturen med Sensio Divina
Måske kender du til lectio divina, som er en metode til at læse biblen for at lære om Gud.Sensio Divina[...]
Skabelsestid er besindelsestid
"Pave Frans opfordrer til bededagen for skaberværket og har givet forslag til bønner til dagen," skriver Ulla Pinborg, på katolsk.dk.[...]
Aktivitet: Æbleworkshop for børn
Billedkunstner Nana Andersen giver inspiration til en æbleworkshop for børn. Af Nana Andersen, billedkunstner I forbindelse med Reformationsjubilæet 2017, har[...]