Kirkecafé får økologisk spisemærke i guld

Den folkekirkelige Café inTro i Sorø indtil nu er det eneste offentlige spisested på Sjælland uden for København, der er tildelt det økologiske spisemærke i guld.

Økologisk guldmærke

Den 30. april kom der en tilføjelse til facadeudsmykningen på café inTro i Sorø. Facadedesignet på den folkekirkelige café var ellers kun 5 måneder gammelt, men nu er caféen blevet tilkendt det økologiske spisemærke i guld. Derfor vil man fremover på facaden kunne se, at man her serverer næsten udelukkende økologiske produkter. For at få guldmærket skal minimum 90 % af produkterne være økologiske.

Folkekirken på gadeniveau

Caféens omkring 40 frivillige, der står for den daglige drift, er naturligvis stolte af hæderen. Alle har arbejdet hårdt for på få måneder at gøre café inTro kendt som folkekirken på gadeniveau. Det er et sted, der både har plads til stamgæster, som har fået gode venner i caféen, og samtidig en trendy cafe, hvor man kan gå direkte ind og nyde servering tilberedt af de bedste råvarer. Det har fra starten været tanken bag caféen, at den sociale opgave bedst løftes i en ramme, hvor der ikke sættes etiketter på gæsterne.

Økologisk kvalitet

Økologi handler som bekendt både om indholdet i den mad, vi spiser og om ansvaret for naturen, hvor fødevarerne produceres. Bag opnåelsen af det økologiske guldspisemærke ligger naturligvis et stort arbejde med at finde frem til økologiske leverandører med den rigtige kvalitet og pris. Den høje økologiprocent er desuden blevet dokumenteret over for fødevaremyndighederne. Vægten af hver eneste æg, tranebærmost, paté mm er blevet registreret i et stort regneark. Derfor kan man i caféens regnskaber se hvor mange kilo fødevarer, der er blevet fortæret, og at mere end 90 % af disse er økologiske.

Første guldmærkede café på Sjælland – udenfor København

Det er Fødevarestyrelsen og Økologisk Landsforening, som står bag det økologiske spisemærke, der findes både i bronze-, sølv- og guldudgave. De registrerede spisesteder kan findes på spisemærkets hjemmeside. Her kan man se, at det især er kantiner og institutioner, som har opnået mærket. Man kan også se, at café inTro indtil nu er det eneste offentlige spisested på Sjælland uden for København, der er tildelt mærket i guld.

Læs mere om Café inTro her

Læs mere om mærkerne her

Af: Anni og Lars Poulsen, Café inTro

print
Tagget ,