Ny grøn perle i Kristuskransen

Af: Maria Pedersen

Kristuskransen, som bruges af mange til at bede med, har fået en grøn perle, der skal symbolisere diakoni og omsorg for skaberværket.

Kristuskransen er en bedekrans, opfundet af den svenske biskop emeritus Martin Lönnebo. Kransen består af 18 perler og er opbygget over Jesu liv, og afspejler samtidig ethvert menneskeliv på godt og ondt.

Diakoni og omsorg for skaberværket

Kristuskransen består af 18 perler med hver sin farve og betydning. De tre af perlerne har hidtil været hvide, og symboliseret vores hemmeligheder, der hvor vi kan placere vores drømme og længsler, vores smerte og skam, ja alt det vi ikke er i stand til at dele med andre. Det er den ene af disse perler, der nu, efter Martin Lönnebos intention, er blevet erstatte af en grøn perle - for diakoni og omsorg for skaberværket.

En perle for håb

Vi har brug for et sted at placere vores bekymring over klimaproblematikkens udvikling, vores ansvar i udviklingen, og for et sted at hente nyt håb. Det kan den grønne perle, sammen med de øvrige perler i Kristuskransen være et nyttigt redskab til.

Om Kristuskransen (Livets Perler)

Martin Lönnebo fortæller i sin bog om Kristuskransen, at da han var strandet på en lille ø i Middelhavet, sad og tegnede perlekranse ud fra spørgsmålet: 'hvad er vigtigst for et menneske, når det nærmer sig sin Skaber?' Alt skulle med og kransen voksede, så det kom til at ligne en fælde, hvor han blev fanget i alle kravene. Så tog han perlerne væk én for én og Gudsperlen blev tilbage som den eneste og det vigtigste. Så byggede han kransen op ud fra de centrale elementer i troen. Det blev til et armbånd med 18 perler - 12 perler, der beskriver Jesu liv og faserne på troens vej, og seks stilhedsperler, der minder om, at de dybeste sandheder ikke kan udtrykkes i ord.

Læs mere om Kristuskransen

Hent en kristuskransandagt her(på svensk)

Køb Kristuskransen

Kristuskransen findes også som App, og kan erhverves i App store for 8 kr. Se hvordan den kan kan bruges her

Klimabevidsthed

Martin Lönnebo har i sit virke b.la. været optaget af klima og miljøproblematikken og udgav i 2009 sammen med Stefan Edman bogen ”Jordens og sjælens overlevelse” – en science fiction bog hvor de to forfattere kredser om spørgsmålet: hvordan skaber vi en udvikling og en fremtid, som er holdbar for både jorden og sjælen.

Foto: Maria H. Pedersen

print
Tagget , ,