Tyrsted-Uth Kirkegårde er nu grønne

I Tyrsted og Uth Kirker har man arbejdet grundigt og dedikeret med grønne tiltag på kirkegården, og Tyrsted-Uth Kirkegårde kan nu træde ind i det grønne netværk med kryds ud for 40 af de 50 tiltag på Grøn Kirkegård-tjeklisten.

I Horsens Provsti ligger Tyrsted og Uth kirker med et par kilometer imellem sig. Kirkerne har i flere år været Grønne Kirker, og nu er de to kirkegårde i sognet altså også blevet grønne. Tyrsted kirkegård er en bykirkegård omkranset af dige og af bøgehæk. Uth kirkegård er en landsbykirkegård tæt på skov og omkranset af dige, indenfor hvilket asketræer vokser. 

Det grønne arbejde på kirkegårdene har ifølge arbejdsgruppen været spændende, og nye ideer er hele tiden opstået. "Det sjoveste og mest spændende er at se, hvor hurtigt der er kommet flere insekter, sommerfugle, fugle. Og brugerne af kirkegården tager rigtig godt imod tiltagene", fortæller de. Samtidigt anerkendes det, at arbejdet ikke altid er lige let, og at der sjældent findes en masse quick-fixes: "Det sværeste ved processen er vores tålmodighed, da alt ikke kan ske med det samme, og vi alligevel skal huske at fastholde ideerne". 

I 2022 besluttede menighedsrådet, at kirkegårdene skulle være grønne. Da havde man allerede i et par år gjort en del grønne tiltag. På det tidspunkt opfyldte kirkegårdene 26 punkter. I dag er det tal som nævnt oppe på 40, og der arbejdes videre på at sætte kryds ved endnu flere punkter.  

Tyrsted og Uth Kirkegårde fortæller om nogle af deres tiltag:

På tomme gravsteder har vi enten gran fra grandækning, stauder, græs eller vilde blomster.

Vi laver selv kompost af grønt affald og blade, og vi bruger alt hækaffald ved græskanter og i bede.

Vi skifter store og små maskiner til el, når økonomien tillader det.

Der er plantet stauder i stor stil til kirkepynt, idet menighedsrådet har besluttet, at kirkerne skal pyntes med blomster fra kirkegården. 

print
Tagget , , ,