Genopdag høsten

Af: Michael Svane, landmand 

Når få mennesker efterhånden lever af landbrug eller af egne afgrøder, bliver det så ikke lidt tilbageskuende at beskæftige sig med høsten? Nej, høsttidspunktet er en anledning til at takke. Og til at forundres over naturen. Skabelsestidsklumme af landmand Michael Svane

Høstgudstjenesten er en gammel tradition, hvor man som kirker fejrer, at høsten er i hus og giver Gud tak for livets opretholdelse gennem jordens afgrøder. Men når så få mennesker lever af landbrug eller af egne afgrøder i dag, bliver det så ikke lidt tilbageskuende at beskæftige sig med høsten? Jeg mener døgn Netto har jo åbent hele tiden, så man kan jo bare tage derhen og høste sit næste måltid. Skal vi takke Netto eller hvad?

Anledning til at sige tak

Jeg tror vi skal fastholde høsttidspunktet som en god anledning for at takke. Det er jo egentlig meget det del hele handler om. Til gengæld tror jeg vi skal droppe enhver forestilling om, at vi har en fælles oplevelse af, hvad høsten er for noget.

En grøn løvgræshoppe

Forleden var jeg ved at gøre æblemostpressen klar til årets første most produktion. Den drillede mig, og midt i irritationen over at teknikken ikke virkede, opdagede jeg en lille ir grøn løvgræshoppe som var hoppet op på min arm. Løvgræshopperne kan man være heldig at høre spille på en sensommerdag lige i øjeblikket. Jeg blev virkelig glad over at møde det lille grønne insekt. Særligt løvgræshopperne er truet, så derfor er det en gave at opleve et sådan tegn på at skaberværket rummer et levested for den lige her omkring mig. Jeg pustede på den så den hoppede over i græsset ved siden af.

Naturen åbenbarer sig i september

Men hvad har et sådan øjeblik med høst at gøre? For mig er det en gave at naturen pludselig åbenbarer sig. Det gør den gennem hele året kan man sige, men der er nogle særlige forhold her i september som gør, at frugten med dens sødme giver liv ikke bare til vores maver, men også til en lang række fugle, dyr og insekter. Det er den sammenhæng der giver kvalitet i min høstoplevelser. Når en admiral sommerfugl som forleden, eller en løvgræshoppe i dag pludselig viser sig, så tror jeg virkelig på, at det ikke kun er de små grønne øjne som kikker op på mig. Det lille ”Gud se”, som øjeblikket fyldes med, fylder mig med taknemmelighed. Taknemmelighed over, både at kunne høste til vinterens komme, men også opleve glæden ved at blive overrasket. Overraskelsen er for mig afsættet til viden om hvad vi skal gøre og hvem der har ansvar for at sikre at vi fortsat har en frodig jord som vi alle sammen kan høste fra og næres ved.

Michael Svane
print
Tagget , ,