Klimaforhandlinger med hjertet

Filippinernes delegationsledere ved klimatopmødet i Warszawa, Yeb Sano, faster. I en gestus af solidaritet med sine landsmænd, som kæmper med de forfærdelige konsekvenser efter tyfonen Haiyans hærgen over ø-riget, fortalte han ved åbningssessionen, at han ikke vil spise noget i løbet af de kommende to uger. Nyhed fra Ulandsnyt.dk

Yeb Sanos faste kan ses som hans personlige måde at understrege behovet for fremskridt ved klimatopmødet.

Er faste-initiativet et frustreret forsøg på at råbe de rige lande op? Eller blot et skarpt medie-stunt?

Filippinerne er et af de radikale lande i klimaforhandlingerne. De bliver ved med at råbe op om de rige landes ansvar, og mange forhandlere fra de rige lande vrider sig nok i stolene, når Yeb Sano tager mikrofonen.

Men Filippinerne er også et ekstremt udsat land. Tyfoner rammer hvert år befolkningen, og selv om der er et beredskab, så bliver det sværere og sværere at forberede sig, fordi storme og tyfoner bliver stadig voldsommere i omfang som en konsekvens af den globale temperaturstigning.

Yeb Sano er en dygtig diplomat, som ikke blot behersker det politiske værktøj, men også kender mediernes magt. Hans initiativ er allerede gået rundt jorden på de sociale medier, og hans bevægede tale blev delt 40.000 gange i løbet af nogle timer. Han vil opleve sulten i sin mave, og hans fasteaktion skal nok give genlyd i medierne..

Men når en diplomat vælger at ikke spise i to uger, handler det ikke kun om at skaffe sig mediefokus for sit lands positioner og holdninger. At vælge ikke at spise er et personligt valg, og et offer, som viser, at man virkeligt tror på det, man står for.

Yeb Sano er klædt i samme pæne jakkesæt som alle andre diplomater, man han har familie og venner, der selv kæmper med konsekvenserne efter tyfonen, og som kender klimaforandringernes effekter alt for godt på egen krop.

For Yeb Sano, og mange andre delegater fra ulandene handler klimaforhandlingerne ikke kun om paragraffer og aftaler. Deres lande er hårdt ramt af klimaforandringer og de effekter, som de medfører.

Derfor vil det for mange andres vedkommende være et personligt engagement på klimatopmødet, der kan være med til at gøre en forskel – ligesom Yeb Sanos faste-aktion.

Af: Mattias Söderberg

Se Yeb Sanos tale her

Nyheden er hentet fra Ulandsnyt.dk
print
Tagget , ,