Klumme: Butikken – Giv det videre

Butikken Giv det videre

Af: Maria Skytt Fajsburg

Kender du det at du har noget, som du egentlig ikke har brug for længere…. Men på den anden side er det også bare for godt til at smide ud…. Du orker ikke rigtig maset med at lægge det på DBA, for så var der måske heller ikke mere værdi i det ift. den arbejdsindsats du skal lægge i det, for at få det solgt?!

I Roskilde Vineyard har vi muligheden for at huse en lille Genbrugsbutik i kirkens kælder. En Butik hvor du kan komme ned med de ting der stadigvæk er mere værd, og så kan nogle andre få glæde af det.

”Vi har fået det for intet og giver det videre for intet”


I vores Butik har vi ingen penge imellem os. Skulle en ”ressourcestærk” falde over en dims de bare ikke kan leve uden, plejer vi at sige at de får den og så må de bare huske os, næste gang de rydder op.
En sjælden gang, kan der komme en gæst, som vi måske tænker vi skal støtte lidt i ikke at hamstre for meget, men når man så går hen og følger op, bruger tid på vedkommende, høre historien for hvorfor de er kommet ind i Butikken og hvad de har fundet på hylderne og hvem de vil give det til, så ender det ALTID med at man tænker ”Nej, vil du ikke have noget mere”. Der kommer bare ikke nogen i den Butik som ikke er i nød, både materielt og åndeligt.

I Butikken gør vi os ikke til dommere over hvem der er ”værdigt” trængende, her er alle velkomne. Finder man ikke noget på hylderne, kan man i hvert fald altid finde en kop kaffe, en meget, meget sød frivillig og tiden til en sludder.

Når der kommer en gæst ind i Butikken plejer vi at byde varmt velkommen og spørge om vedkommende leder efter noget bestemt, eller bare er kommet for at kigge? Ind imellem, siger de noget bestemt, og tit har vi det faktisk på hylderne.

Nogle gange må vi sige nej, men så kan vi jo prøve at høre i kirkens facebook gruppe, om nogle lige planlægger at skifte den der ok støvsuger ud, for så har vi en i Butikken der gerne vil arve den gamle…. Og ind imellem lykkes det.

Så mærker vi at englene synger og at der er en Far i himlen som har omsorg for selv de mindste ting, for alle sine børn.

En gang kom en af vores faste gæster forbi med en flyttekasse med ting som hendes nabo ville smide ud. Vi sludrede lidt, og da hun var gået, gik jeg og lagde tingene på plads, der var en sengebordslampe, et par lysestager, en køkkenskål, en gardinstang, nogle grydelapper …. 
Mens jeg gik og lagde på hylder, kom der en ny gæst, sammen med hans kommunale hjælper. Vi spørger om han leder efter noget bestemt?

”Joh…. Jeg mangler egentlig en gardinstang!”

Så giver det hele bare mening.

Tit når vi sætter os ned med en gæst og får en sluder, lukkes der op for sluser man ikke forstår findes inden i et menneske. Af sorg, afsavn, frustration over ens livssituation og ensomhedsfølelse. Vi mærker at strømmen af gæster der kommer rigtig tit, er tilpasset hvem der er frivillig og at, først når, den ene gæst har fået lettet sit hjerte og er klar til at snuse rundt og se på hylder, kommer den næste gæst.

Det er et mirakel hver gang.

Vi har oplevet at få lov til at facilitere vejen ind i kirken for en ung, som synes skridtet ind i bygningen var mere ukompliceret igennem Butikken en tirsdag aften end at komme alene en søndag formiddag. Vi kunne byde hende ind, og sørge for at nogle tog godt imod hende om søndagen. Vi har holdt juleaften i kirken hvor et par af dem der benytter Butikken regelmæssigt deltog. 

Vi har fået kontakt med en ung kvinde der gerne vil være frivillig i vores Butik, og som også deltager lidt i de aktiviteter der ellers er i kirken, da hun jo er frivillig i Butikken.

Vi har fået lov til at komme ud i hjem, for at aflevere mindre møbler der ikke kunne fragtes på en cykel, og møde mennesker dér hvor de er trygge, -at være nogens gæst for første gang i lange tider.

For at Butikken kunne blive kendt, har vi lavet en facebookgruppe. I løbet af de 3 år vi har haft Butikken er der kommet mere end 500 medlemmer i gruppen. Mennesker som ikke har nogle relation eller tilknytning til kirken, men som synes at konceptet med Butikken er godt. Der er medlemmer i gruppen som kan tilføre Butikken nye ting, og som kommer forbi ind imellem når de har ryddet op i køkkenet eller hos deres afdøde svigermor, og så er der dem som har brug for Butikken. De mennesker som på grund af fx angst har svært ved at gå i almindelige butikker hvor der er mange mennesker, men også dem der ikke har økonomien til at købe de basale ting i hverdagen.

Der kommer mange og henter ting til sig selv. Vi oplever også at folk kommer for at få hjælp til en gave eller i forbindelse med at de har fået en lejlighed og mangler alt. Vi har igennem Butikken fået et mindre samarbejde med et Kvinde krisecenter og afdelinger i kommunen der arbejder med boligløse og boligindstillinger.

Vi deler opslag på Facebook siden om ting der er kommet ind i butikken og minder om vores åbningstider. Men indimellem sniger der sig også en invitation til fastelavns- eller julefest i kirken ind på siden. Ind imellem, deler vi frivillige en Jesus historie på siden, så mennesker bliver mindet om at Jesus også er en mulighed og at han har omsorg for dem. I kirken samler vi ind hver søndag til Kurven.

Kurven er en praktisk måde at vise Guds kærlighed på.

Kurven er tænkt som et kærligt kram i en svær tid eller til en økonomisk håndsrækning til en der ikke har meget at gøre godt med. Vi oplever stor tilslutning til disse Kurve blandt vores gæster i Butikken og det er en vidunderlig måde at give det lidt ekstra, ind imellem.

Vi havde en gæst, fra kvindekrisecenteret, en kvinde med en massiv historie, som nu havde fået egen bolig. Hun var lige flyttet ind og fortæller hvor glad hun er for det. Får nævnt i en bisætning at det godt nok også var dyrt, så hun havde ikke rigtig mad til resten af den måned. Men smiler og er taknemmelig for de ting hun finder i Butikken som også er en god hjælp. Ren tilfældigvis (!) havde vi et gavekort til Netto liggende, som ikke var blevet delt ud ugen inden, det fik vi hentet og givet hende. Hun oplevede sig så mødt, omsluttet og elsket, og tårende løb ned af hendes kinder da hun takkende gav et kram.

Tænk, fordi der er mennesker som har noget de ikke kan bruge mere og som de beslutter sig for at give til Butikken, i stedet for at sælge det til småpenge på DBA eller smide det ud, har vi muligheden for at række ud til så mange mennesker i Roskilde hver måned.

Det er da gode nyheder og miljø bevidst! 

print