Sct. Olai er Grøn kirkegård

Fugle og insekter får nye levesteder på kirkegård

På Sct. Olai Kirkegård i Kalundborg har vi et ønske om at forbedre biodiversiteten på kirkegården” siger kirkegårdsleder Steen Hendriksen. 

Sct. Olai Kirkegård er i 2022 blevet medlem af Grøn Kirke som Grøn Kirkegård. Igennem flere år har medarbejderne på Sct. Olai Kirkegård været i gang med mange forskellige projekter og i slutningen af 2020 modtog de en bevilling på 7000 kr. til endnu et projekt med fokus på bæredygtighed og biodiversitet. Bevillingen kommer fra Roskildes Grønne Stiftsudvalg, som har et samarbejde med Grøn Kirke omkring bæredygtighed på kirkegårdene i stiftet. På Sct. Olai ville man gerne anlægge nogle flerårige blomsterstriber på et stort, skrånende stykke græs, som ikke benyttes til noget, og som kan være besværligt at pleje ellers. Desuden havde de et ønske om at opsætte fugle- og egernkasser i nogle af de mange store træer, som står op kirkegården. Formålet med begge dele af projektet er at skabe levesteder og fødekilder for insekter, fugle, og egern, og derved at hjælpe biodiversitet på kirkegården på vej. Derudover vil gæster på kirkegården få glæde af de mange blomster, samt se og høre de mange fugle og egern.

Om Sct. Olai kirkegård

  • Grøn Kirkegård siden 2021
  • Har udfyldt 35 punkter på tjeklisten
  • Sct. Olai Kirkegård ligger i Kalundborg på Sjælland
  • Kontaktperson: Steen Hendriksen

Nu har medarbejdere på Sct. Olai Kirkegård opsat 5 egernkasser og 17 fuglekasser. De er alle redekasser, som er foret med lidt haml og opsat i en højde som Dansk Ornitologforening anbefaler. Allerede samme dag, som de var opsat, viste et egern interesse for en af redekasserne. Og i den efterfølgende tid har alle redekasser være i brug – nogle endda flere gange. Kirkegårdsleder Steen Hendriksen siger: ”jeg kan tydeligt se, at der er kommet flere fugle på kirkegården, men det er ikke lykkedes egernerne at få levedygtige unger i denne sæson”. De håber naturligvis, at redekasserne fortsat vil være godt besøgt, og at der i fremtiden også kommer levedygtige egernunger. 

Blomsterblandingerne, som skulle sås på skråningen, er endnu ikke blevet til virkelighed, da et større projekt med anlægning af parkeringsplads kom foran i køen. Men i foråret 2022 skal blomsterengen tilsås, og de forventer et smukt og biodiverst resultat. 

Mangler du inspiration til lignende projekter, så læg vejen forbi Sct. Olai Kirkegård i Kalundborg. Har du spørgsmål til indkøb og opsætning af redekasser, valg af blomsterblanding og anlægning af blomstereng, så kontakt på kirkegårdsleder Steen Hendriksen på mail: steen@sctolai.dk

 

Tagget , , , ,